Afrika – příprava aneb vyčteno z průvodců

Na žádost některých neodbytných zvědavců příšu tento článek. Co nás čeká v Africe? Kudy pojedeme? Kde se bude lítat?

Naše dovolená bude trvat 3 týdny – od 24. 12. do 16. 1.. V Kapském městě je právě něco kolem 25 až 30 °C a o Vánocích začínají dětem v Africe letní prázdniny. Naše plánovaná trasa má zhruba tři tisíce kilometrů a dala by se rozdělit do 4 úseků. Kapské město a okolí – po pobřeží přes slavnou Garden Route až do Port Elizabeth – De Aar – okolí Porteville a návrat do Kapského města.

Symbolem Kapského města je Stolová hora, kterou nemůže žádný turista minout, tady ani my ne. Nahoru vedou tisíce stezek a nebo lanovka, na kterou se ale čeká hodinová fronta. Já mám vyhlídnutou trasu, která začíná v Kirstenbosh National Botanical Gardens na východní straně Stolové hory. Dalším místem, které určitě v Kapském městě stojí zato je Akvárium dvou oceánů. Pokud byste měli někdy cestu kolem a zajímalo by vás v  kolik hodin se krmí žraloci, tak je to pravidelně každý den ve 3 hodiny. Kapský poloostrov od Kapského města až po Mys dobré naděje měří zhruba 50 km. Větší část je přírodní rezervací, kde možná potkáme volně žijící horské zebry, pštrosy, antilopy a paviány. Mys dobré naděje je vydáván za předěl Atlantského a Indického oceánu, což není asi úplně tak pravda. Pobřeží Atlantiku je hezčí na focení, ale voda je o několik stupňů chladnější než Indický oceán ve Falešném zálivu (False bay). Na východním pobřeží poloostrova se ještě určitě zastavíme ve městečku Simon´s town, městě tučňáků.

Letových terénů v Kapském městě jsem našla spoustu. Nejčastěji se létá ze Signal Hill (250 m) nebo Lion´s Head (400 m). To jsou dva kopečky odkud je Stolová hora nejfotogeničtější, tedy jsou hojně navštěvované turisty a silnice vede až skoro na vršek. Ze Stolové hory (1000 m) se možná dá letět, ale protože se počasí mění velice rychle, tak se to nedoporučuje. Pokud by foukalo z druhé strany, máme v záloze terény na druhé straně falešného zálivu.

Pokračovat budeme po pobřeží, které je oblíbené hlavně na jaře (záři), protože se tu pozorují velryby, ale v prosinci už máme možná smůlu. Hlavním městem velryb je Hermanus, další známý letový terén. Mimo velrybí sezonu mají v této oblasti ještě druhou atrakci, potápění v kleci a pozorování žraloků. Nemusím vidět všechno! Pak nás čeká nelítací úsek naší cesty. Nejjižnější místo Afriky Střelkový mys (Cape Agulhas), přírovní rezervace De Hoop Natural Reservation, bílé pláže, rozeklané skály, majáky a také Silvestr.

A na Nový rok to už budeme někde na slavné Garden route jedné ze 3 nejznámějších oblastí JAR (hned po Krugr národním parku a Stolové hoře v Kapském městě). Garden route začíná u Muškového zálivu (Mossel Bay) surfařského ráje. A končí u Port Elizabeth. Je to úžasné místo, národní parky chrání africké pralesy, jsou tu horské průsmyky, laguny,Wilderness, divoké pobřeží, ananasové plantáže, národní park Tsitsikamma v ústí řeky Storm. Parky jsou zde zaměřené spíš na krajinu a rostliny, ale přesto se tu dá potkat dost zvířat. Počet rostliných a živočišných druhů v téhle oblasti se vyrovná hojnosti brazilských deštných pralesů.

A opět se dostáváme k dalším letovým terénům. V oblasti Wildernes (začátek Garden route) mezi městy Mossel Bay a Kysna jsou na pobřeží desítky terénů na svahování na pláži. Třeba Map of Africa (160 m), Wildernes Beach Hotel (40 m)…. Průvodci v téhle oblasti nám budou Des a Maritin Pacejka, kteří si sem zrovna odskočí z De Aar.

Město Port Elizabeth není podle průvodců nic moc zvláštního.  Ale asi 50 km na sever je několik národní parků. Já sem vybrala sloní park Addo elepahnt. V JAR je spousta národních parků, ale jen v některých málo na severu země je vidět „velká africká pětka“ (lev, leopard, buvol, slon, nosorožec). Na jihu, kudy vede naše cesta, velké kočičky nejsou. Cestou na sever do De Aar ježí město Grahamstown, je zvláštní a prý stojí za návštěvu.

U města De Aar je asi velká černá díra, protože v žádném průvodci o této oblasti není ani zmínka  a to sem přečetla všechny dostupné české průvodce. Jediná zmínka o tomto místě je, že ve městě je prý letiště s vlekáním na 4 směry, odkud se létají čtyřset kilometrové přelety s pětitisícovými dostupy. Tyto informace budeme ještě ověřovat a podáme pravdivé hlášení.

Z De Aar zamíříme směrem na západ přes hory, malé Karroo, horské hřebeny, průsmyky k městečku Porterville (200 km severně od Kapského města). Tady se každoročně pořádají závody All-Africa Open. Letos byla soutěž na začátku prosince. Terénů je okolo města asi 5, určitě navštívíme Dasklip (700 m). Zpátky do Kapského města budeme projíždět přes vinařskou oblast Winelands. Stejně jako na Moravě máme vinařské stezky, tak i tady jsou podobné a dokonce jsou tu podle průvodce vesnice založené řádem Moravských bratří.

Ale kdo chce věřit průvodcům, ať si věří. Co uvidíme a kam přesně nás vítr zanese se pozná až cestou. A proto sledujte naše stránky a možná se dozvíte víc.

 

 

Comments are closed.

Filled Under: ČLÁNKY
Banner
Banner
Banner
Banner