Výlet na Hawaii

Konečně se udělal letový den, no letový ? Spíš to vypadalo, že půjdu jen vyzkoušet nový přírůstek u sedaček od MAC PARA. Do rukou se mi dostala zbrusu nová sedačka Hawaii, tak jsem jenom přehodil záložek z mojí Magnumky a hurá na letiště. Obloha vypadala tak nějak podivně. Sice byly krásně naskákané kumulky, ale nad nimi vrstva cirů. Všichni spíš vyčkávali a povídali okolo vlekátek.

 

Grizlyho vlekátko
Výcvik už od malinka
Dubákův Medvědvlek

 

Nebylo asi na co čekat, oblačnosti přibývalo čím dál tím víc. Věci jsem naházel do sedačky, radši sundal aerodynamický kryt J (to už by mohla moc velká provokace na naše místní poměry). Obloha vypadala čím dál tím hůř, tak jsem se ani moc neoblíkal a šel na start.

 

Na startu
Inspektor Clusoe na špionáži
Inspektor Clusoe na špionáži

 

Na startu jsem si připadal trochu jako školák (3x zkažený start), ale na konec to dopadlo dobře a dostal jsem se nahoru.

 

start
start
start

Už při vleku to bylo takové živější, ani jsem nevěděl, jestli kvůli závodní sedačce nebo termice :-) , ale výška 550m na vypnutí určitě znamenala, že tam něco bude. Kousek jsem se vrátil a hnedka jsem se dostal do stoupáku, sice slaboučkého, ale aspoň to šlo nahoru. Dokonce jsem došmudlal i první základnu. Sice jen 1000m nad Všechov, ale letělo to. Přeskoky nebyly moc dlouhé a i když byly malé dostupy, pokaždé se podařilo navázat na další stoupák. A tak najednou koukám a byl jsem kousek od Kámene a pak kousek od Pelhřimova  a najednou sem přeskakoval dálnici.  Tam to bylo takové bojovnější a stoupáček jsem hledal docela malý kousek nad zemí. Naštěstí se to podařilo. U Jihlavy se základny zvedly skoro do 1500m. Kolikrát už ani nebylo dole vidět, že by bylo něco osvícené a přede mnou byly takové podivné černé mraky, tak jsem je radši ani nedotáčel a podlítnul je na šlapce. Stoupalo to tak do 3m a docela příjemně rychle to utíkalo. Přeletěl jsem i místo kde jsem na posledním letu vyhnil. Kousek za Polnou už se začali rýsovat takové větší žbrdky. Už jsem pěkně klepal kosu a litoval sem, že sem se neoblíkl. Už jsem začal přemýšlet, že bych mohl  dolítnout až do Rožnova a osobně poděkoval za novou sedačku, ale to mi zatrhnul obrovský rozpad. Přistál jsem  kousek od Boskovic. Když jsem šel na stopa, tak jsem zjistil, že tam asi hoďku předtím pršelo, proto ten rozpad.

tracklog

Vše o sedačce Hawaii

Hawaii je aerodynamicky střižená zcela krytá sedačka, určená pro závody a velmi náročné piloty, preferující maximální optimalizaci výkonu svého kluzáku. Sedačka Hawaii poskytuje vysoký komfort  a pohodlí díky množství různých nastavení. Sedačka je citlivá na řízení tělem  díky optimální  výšce umístění nosných karabin. Mezi sedačkou a kluzákem je vynikající zpětná vazba.

hawaii

Sedačka Hawaii vychází ze sedačky firmy GIN Genie Race a odlišuje se v několika podstatných bodech. Umístění a výška prsního popruhu jakož i kluzné ramenní popruhy jsou podobně provedeny jako u většiny MAC PARA sedaček.  Hawaii je vyráběna u firmy GIN Gliders.

hawaii

Strany sedačky překrývající nosné popruhy, nohy a další prvky pro nastavení sedačky jsou z neoprenu snižující tak odpory a zaručující hladký povrch. Přední zaoblený díl je částečně vyplněn molitanem a částečně je jeho tvar nafukován dopřednou rychlostí během letu. Dlouhý odnímatelný kónický díl  aerodynamické nafukovací kapsy je vyroben z materiálu používaného na kity a přispívá k lepšímu obtékání sedačky vzduchem a podílí se tak na zvýšení  výkonu kluzáku.

V sedačce je umístěno speciálně tvarované dřevěné překližkové prkno. Nastavování sklonu prkna a zpevnění sedátka v podélné ose  se provádí pomocí popruhů vedoucích z nosných karabin směrem k přední hraně sedátka. Možnost posunu prkna uvnitř sedátka velmi přispívá k optimalizaci preferované polohy  (těžiště) v sedačce. Na rozdíl od většiny MAC PARA sedaček  jsou nožní popruhy integrovány do prsního popruhu a pomocí dvou spon tvoří jeden celek. Tělo pilota je dokonale podepřeno v oblasti zad a ramen. K tomu slouží dva nastavovací popruhy na každé straně. Spodní, určený pro podporu bederní části, je vybaven plochými sponami, neboť jeho nastavení pilot většinou po „odladění“ většinou nemění. Horní zádový popruh je vybaven trimem. Rychlým pře-nastavením může pilot snadno změnit polohu během dlouhých letů. Měkké podšití rameních a vycpávka nožních popruhů umožňuje snadný pohyb během startu.

hawaii

Hmotnost sedačky je 8,6 kg včetně pěnového chrániče a nerezových karabin. Pro nadšence nejlehčího vybavení nabízíme karbonové prkno redukující váhu o 400 g. Přední opěrné prkénko na nohy je sériově v kevlar/uhlíkovém provedení. Porézní látka na sedátku, bocích a zádové části zásadně redukují pocení pilota a přispívají, tak značnou měrou k letovému komfortu.

hawaii

Robustní kladky HARKEN s kuličkovými ložisky umožňují bezchybné ovládání speed systému bez použití obou nohou. Osvědčeno u závodních kluzáků s jednou kladičkou na volných koncích kluzáku. Díky nastavení kladek se během aktivace speed systému nemění poloha pilota a nenarůstá tak aerodynamické odpor. Sedačka je standardně vybavena 12 cm pěnovým chráničem. Záchranný systém je umístěn pod stehny pilota a je aktivován směrem na pravou stranu. Jedná se o promyšlenou kombinaci šuplíkového a psaníčkového systému.  Dostatek prostoru pro umístění záchranného systému zaručuje snadné uvolnění  záložního padáku z vnějšího kontejneru. Použití záchranného systému je snadné díky přístupnému a přehlednému umístění záchranné rukojeti.

hawaii

Ramenní popruhy nekloužou dolů díky pomocnému popruhu s plastikovou sponou. Snadnou manipulaci a ukládání sedačky do batohu umožňuje promyšlený systém zadní kapsy. Neoprenové uzavíratelné kapsičky po obou stranách poskytují prostor na umístění malého či jiných drobnosti.

 

 

Comments are closed.

Filled Under: ČLÁNKY
Banner
Banner
Banner
Banner